2014. november 22., szombat

Így készül egy bejegyzés

Kedves olvasók!
Miss Sunshine - akinek ezúton is köszönöm, hogy ötletet adott - a velem készített interjújában érdeklődött afelől, hogy pontosan hogyan készítem el egy bejegyzésem, viszont nem szerettem volna hosszasan ecsetleni az alkotó folyamatot, ezért igyekeztem tömören összefoglalni, hogy miként is zajlik ez. Úgy döntöttem, hogy éppen ezért talán érdekelne titeket, hogy miként jutok el az üres dokumentumtól a kész cikkig, mindez bőven kifejtve.

Ismerős?

1. A téma
Ha nem spontán felvetés alapján készítem el az irományt, akkor nagy esély van rá, hogy az alapötlet már napokkal, hetekkel, vagy akár hónapokkal korábban ott csücsül a buksim egyik fiókjában, arra várva, hogy kezdjek vele valamit. Tehát mielőtt leülök írni, pontosan tudnom kell, hogy miről szeretnék.

2. Piszkozat
Miután eldöntöm, hogy mit szeretnék kihozni az adott bejegyzésből, nekiülök és egyhuzamban lepötyögöm. Nagyon ritka, hogy félkész bekezdéseket hagyjak magam után, későbbi továbbírásra. Nem teljesen kész munka ez, viszont már vázlatnak sem nevezhető, hiszen nem csupán mondatfoszlányok kusza szövedéke, hanem valódi, összefüggő szöveg, mégis szorul némi csiszolásra.

2.5 Közbeni javítgatás
Ez a szegény pont azért ér csupán felet, mert még a második lépés közben történik. Amíg a piszkozatot gyártom, folyamatosan újraolvasom az elkészült mondatokat és bekezdéseket, ezáltal kismilliószor átfogalmazom a különböző, nem elég jónak vélt, netán elgépelt szószerkezeteket.

3. Copy-paste
A legkevesebb időt és energiát igénylő munka, mikor a dokumentumból átmásolom a blogger bejegyzés rubrikájába a félkész szöveget.

4. Nyitás, zárás
Ilyenkor szoktam általában hozzábiggyeszteni a bejegyzéshez a bevezetőszöveget, mely aktualitása végett íródhat meg csupán ilyenkor, valamint a végén lévő kérdéssorozatot is ilyenkor toldom hozzá, igazítva azokat a témához, az időponthoz, valamint a rövidke elköszönésemet is ekkor firkantom le.

5. Formázás
Sorkizárás, középre igazítás, dőlt, félkövér, vagy aláhúzott betűk, nagyobb méret, no meg a színek - mind ilyenkor kerülnek bele a bejegyzésbe, miközben újraolvasom és javítgatom a már kerek egészet alkotó bejegyzést. Igyekszem minél vidámabbá tenni a sorokat, hogy azok tükrözzék a blog és a bejegyzés hangulatát.

6. Kép
Rendszerint beütöm a google képkeresőjébe az adott témát, megtoldom a tumblr szócskával és kiválasztom a legmegfelelőbbnek vélt képet, esetleg ha így nem lelnék rá az elképzeléseimnek eleget tevőre, akkor a weheartit segítségét kérem.

7. Előnézet
Előnézetbe teszem a posztot, hogy lássam miként néz ki az oldalon, még egyszer átolvasom és közben is folyamatosan javítom a nem tetsző sorokat.

8. Közzététel
Miután úgy vélem, hogy minden fogalmazásbéli, helyesírási és formázási hibát kijavítottam, valamint kihoztam a bejegyzésből azt, amit eredetileg is szerettem volna, akkor nyugodt szívvel kattintok a megfelelő gombra, a cikk pedig véglegesen felkerül a világhálóra.

Hasznosnak vagy haszontalannak vélted a bejegyzést? Maradtak még benned kérdések, melyeket szívesen feltennél ennek kapcsán?
Kellemes szombat estét kívánok mindenkinek,
Bia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése