2014. szeptember 7., vasárnap

Semmi

Kedves olvasók!
Mint már említettem, a héten készítettem egy fogalmazást nyelvtan órán, mely bejelentés nélkül, váratlanul ért minket a tanárnővel való első óránkon, humorosságunkkal pedig kivívhattuk, hogy a semmiről kellett szöveget alkotnunk [értsd: a tanárnő megkérdezte, hogy miről tudunk fogalmazást írni, mire páran benyögték, hogy semmiről]. Ez a helyesírásunkat volt hivatott felmérni, ugyanis öt embert kellett a pedagógusnak kiválasztania egy erre vonatkozó versenyre. Szerencsére csak két vesszőhibát vétettem, így részt vehetek ezen a megmérettetésen.
Úgy gondoltam, hogy megosztom veletek ezt a fogalmazást, hiszen egészen másfajta, mint amilyet korábban olvashattatok tőlem. A cikkeim ötlete először megszületik a fejemben, majd a számítógépre importálom a gondolataimat, később javítom a sorokat, így egy ilyen bejegyzéssel jóval több időt töltök, mint negyvenöt perc. Ezúttal a megadott téma - bár néha éppen ez segít -, az időhiány és a reggeli felkészületlenségem miatt nem életem műve került ki a kezeim közül, ettől függetlenül sikerült összekaparnom egy kis filozofikus hablatyot - annál inkább, mivel a címről némi töprengés után eszembe jutott a Google fiókom idézete -, mely az én ló betűimmel az oldal háromnegyedét befedte.
,,Semmit kellett volna csinálnia, de ő nem csinált semmit˝ - írta Stanislaw Lem. Akkor vajon mi lehet az a semmi? Mi lenne akkor, ha nem lenne semmi? Valószínűleg nem léteznének bolygók, csillagok. Nem lenne tenger, melyben egy tikkasztóan meleg nyári napon lehűthetnénk testünket, nem lenne talaj, mely biztos pontot nyújthatna lábaink alatt. Nem lenne ég, nem lennének felhők, a magasba emelve tekintetünket csak a végtelen sötétség tárulna elénk. Nehézségek árán megóvott történelmi emlékeink, évek alatt a magasba emelt felhőkarcolóink mind eltűnnének. Felszívódnánk az iskolák, a múzeumok, a vidámparkok, az állatkertek, sőt, otthonaink is. Viszont, ha tényleg nem lenne semmi, akkor bizony ember sem lenne, aki rettegve kijelenthetné, felismerhetné ezt. Így talán sosem tudjuk meg, milyen a semmi.
Lássuk, hogyan nézne ez ki esti elmével, korlátlan idő alatt átdolgozva:
,,Semmit kellett volna csinálnia, de ő nem csinált semmit˝ - írta Stanislaw Lem. Akkor vajon mit takarhat ez a rettegett szó? Mi lenne akkor, ha nem lenne semmi? Minden bizonnyal nem léteznének gigászi bolygók, az éjben fényesen ragyogó csillagok. Nem lenne mélykék tenger, melyben egy tikkasztóan meleg nyári napon lehűthetnénk felhevült testünket, nem lenne talaj, mely biztos pontot nyújthatna lábaink alatt ebben a bizonytalan világban. Nem lenne ózonszínű ég, nem lennének felhők, a magasba emelve tekintetünket csak a végtelen sötétség tárulna elénk. Nehézségek árán megóvott történelmi emlékeink, évek alatt a magasba emelt, káprázatos felhőkarcolóink mind eltűnnének. Felszívódnánk az oktatás intézményei, a kíváncsi történelemszeretők kedvencei, a múzeumok, a gyerekek szeretett vidámparkjai, az oly sokak által kedvelt állatkertek, sőt, meghitt otthonaink is. Viszont, ha tényleg nem lenne semmi, akkor bizony ember sem lenne, aki bárgyú tekintettel, reszketve kijelenthetné, felismerhetné ezt. Így talán sosem tudjuk meg, milyen a semmi.
Kicsit olyan ez, mint mikor az ember gondosan kijavítja hónapokkal, netán évekkel azelőtt pingált irományait, mert végigolvasva rácsodálkozik arra, hogy mennyire aranyosan bénácskák a sorai, velem legalábbis így van ez. Tíz vagy tizenegy lehettem, mikor legelső hosszabb lélegzetvételű történetemet papírra akartam vetni, majd néhány rövid fejezet után inkább hagytam a dolgot. Azonban nem töröltem ki a fájlt, így ha egy kis nevetésre vágyom, egyszerűen megnyitom. Azt hiszem, hogy ez magáért beszél:
- Ha már így egymásba botlottunk, ülünk egy padba? Én itt úgyse ismerek senkit. – mondta kicsit szomorúan Cinty.
- Én se.
- Akkor jó. Hova üljünk?
- Ide.
- Ok.
Leültek.
Hm... ez díjat érdemelne! Lehet, hogy indítanom kéne egy rovatot, melyben egy-egy fejezetet taglalok ebből a befejezetlen történetből.
Veled is előfordult már ilyen? Hogy szoktak sikerülni az is iskolai fogalmazásaid?
Szép álmokat kívánok,
Bia

3 megjegyzés:

  1. Kedves Bia!
    Kérdésedre válaszolva nekem jól szoktak sikerülni a fogalmazások, persze ez a címtől vagy a témától függ.
    Én is valamikor 10 évesen kezdtem írni egy történetet, de azt tényleg füzetbe írtam és nem fejeztem be. Hát néha én is bele-bele olvasok és elképedve jövök rá, hogy milyen furcsa maga a történet és unalmas (mondjuk van pár utána írott történetem abban a füzetbe amin sírva lehetne nevetni vagy nevetve lehetne sírni. Ezt mindenki döntse el maga. :)
    Nati
    U.I.: Én támogatom azt az ötletedet, hogy rovatot indíts, érdekel, hogy milyen ötleteid voltak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosszul írtam mindegyik történetemet befejeztem. :)

      Törlés
    2. Drága Nati,

      Olyan kedves Tőled, hogy mindig igyekszel hagyni magad után egy megjegyzést, hálásan köszönöm a véleményedet! ♥
      Egyet kell értenem veled, van, amiről könnyebb megfogalmazni a gondolatainkat, másról meg nehezebb. Az első, blogon is publikált történetemet még füzetben kezdtem el, végül azonban blog lett belőle. :) Jókat szoktam én is szórakozni magamon, bár van, hogy inkább a falba verem a fejem azon, hogy mi vitt rá ekkora ökörség lejegyzésére.
      Még egyszer köszönöm, hogy írtál!

      Millió puszi,
      Bia

      Ui.: Majd még meglátjuk, de ha van rá igény, szívesen feltárom ezeket a szerencsétlen próbálkozásokat. :)

      Törlés