2014. augusztus 24., vasárnap

Taylor Swift - Shake it Off

Kedves olvasók!
Ismételten egy Youtube-ra feltöltött zenei videót szeretnék a figyelmetekbe ajánlni, mely alig néhány napja látta meg a napvilágot, de máris megosztotta a közönségét. Éppen ezért arra buzdítalak titeket, hogy ne féljetek megosztani a gondolataitokat a komment szekcióban, akár egyezik a véleményünk, akár nem.
[a videót a kép alatti linken érheted el]

Link
Cím: Shake it Off
Előadó: Taylor Swift
Közzététel: 2014. 08. 18.
Hossz: 04:02
Személyes vélemény: Taylor Swiftet lehet szívből szeretni, minden porcikánkkal gyűlölni, én minden esetre az előbbi kategóriába tartozom, de mivel ez a bejegyzés magát a dalt, annak üzenetét, valamint a képi megformálását hivatott megvitatni, nem szeretném túl sokat taglalni magát az előadót, annak stílusát.
Először is kezdjük a szöveggel. Az átfogó üzenet tulajdonképpen az, hogy nem szabad foglalkoznunk azzal, hogy mások mit gondolnak, mit mondanak rólunk - csak rázzuk le. Aki játékos, az játszani fog, aki gyűlölő, az gyűlölni fog, aki szívtipró, az bizony szívet fog tiporni, aki pedig egy csaló, az csalni fog. Nekünk viszont az a dolgunk, hogy rázzuk le magunkról a negatívumokat. Meg kell hagyni, hogy az időzítés tökéletesebb már nem is lehetett volna, hiszen - az interneten kívül, a való életben - hol érhet minket a legtöbb gyűlölet? Az iskolában! Ne értsetek félre, nagyon is releváns dolog az oktatás, azonban lényegtelen, hogy az adott diák hol áll a ranglétrán, valamennyi rosszindulatú kritikát mindenki kap. Csakhogy nem szabad hagyni, hogy ez hatással legyen ránk, mindig, minden helyzetben arra kell törekedni, hogy magunkat adjuk, nem igaz?
Én személy szerint nem szeretem azokat a videoklipeket, melyeknek semmi közük nincsen magához a dalhoz. A Shake it Off klipje viszont véleményem szerint megfelelően tolmácsolja az üzenetet azzal, hogy Taylort különböző stílusokba öltözteti, majd megtáncoltatja. Láthatjuk őt melegíteni - bár ez csak a legelején jelenik meg -, balerina tütüben, vörösben és bőrgatyában, szürkében fátyollal, flitterektől csillogva szalaggal, aranyban bizarr szemüveggel, párducmintába bújva, tetőtől talpig feketében egyszer egy bandával, máskor pedig rajongók hosszú sorával mögötte, pom-pom szerelésben, de néhányszor még egy fekete keretes szemüvegben is, amint egy profi ujjának táncát utánozza.
Nevetségesen fest, amint botrányos táncmozdulatokat produkál, melyek nem illenek az adott műfajhoz, vagy legalábbis amatőr módon utánozzák azt. Amint a háttérben a balerinák koordinált mozdulatait látjuk, ő tesz a világra és jól megrázza. Elénk tárják ezeket a meghökkentően tehetséges táncosokat, akik fejükön pörögnek, gyönyörűen bánnak a színes szalaggal vagy a pom-pommal, esetleg hátsójukat riszálják, ő pedig, Taylor Swift, akit eddig nemigen lehetett táncra perdülve látni a klipjeiben, bebizonyítja, hogy igenis az a fontos, hogy táncolunk, nem pedig az, hogy miként. Éppen ezért jól a földhöz csapkodja azt a szalagot, ugrik vele párat ügyetlenül, magasba emeli a boomboxot vagy éppen átugrik rajta, átkúszik a popsirázók alatt, magára tekeri a fátylát és csap egy igazi bulit a barátaival és a rajongóival, nem törődve azzal, hogy kinevetik emiatt. A végére pedig annyira elkapja az ütem még a professzionistákat is, hogy maguk is csak rázzák és rázzák, míg meg nem szabadulnak minden őket ért sérelemtől. A végső másodpercekben pedig, mikor már az utolsó trombitaszó is elenyészik, Swift lehuppan a földre hófehér hattyúként, majd biccent egyet felénk, ami egy igazán méltó lezárása a videónak.

But I keep cruising
Can't stop, won't stop moving
It's like I got this music
In my mind
Sayin': "It's gonna be alright."

A szövegnek van mondanivalója, a klip szenzációsan adja ezt át, a dal pedig fülbemászó. Egy igazi üzenet mindazoknak, akik kinevetik a díjkiosztókon való önfeledt táncikálását, hiszen a lényeg, hogy jól szórakozik, nem pedig a koreográfiája. Taylor Swift szerelésétől függetlenül minden alkalommal gyönyörű, és mesterien, büszkén sikerült elszakadnia a tőle már megszokott countrytól - mégis hű maradt önmagához -, miután minden létező díjat megnyert vele. Jöhet a pop!
Kíváncsian várom a véleményeteket,
Bia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése