2014. december 28., vasárnap

Született feleségek

Kedves olvasók!
Körülbelül másfél hónapja (lehet, hogy van az már kettő is) vetettem fel anyukámnak, hogy már eléggé tájékozott vagyok ahhoz, hogy elkezdhessük nézni a Született feleségeket. Már több barátnőm ajánlotta, arról nem is beszélve, hogy anyukám hatalmas rajongója a sorozatnak, ezért engedett, így éppen a hetedik évad közepét tapossuk. Nekem nagyon a szívemhez nőtt, ezért gondoltam, hogy érdemes lenne veletek is megosztani.


Cím: Született feleségek [Desperate Housewives]
Évadok száma: 8 [2004-2012]
Epizódok száma: 181
Főszereplők: Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross, Eva Longoria
Korhatár: 16
Előjáróban szeretném megjegyezni, hogy mielőtt bárki a megjelölt korhatár alatt nekiugrana a sorozatnak, konzultáljon a szigorúbb szülőjével. Három hete töltöttem be a tizenötöt, és mindeddig anyukám nem is engedte, hogy az általa olyannyira imádott évadokat nézzem. Mindez nevelés és érettség kérdése, egy barátnőm tizenkét éves húga is nézi, viszont vannak olyan velem egykorú ismerőseim, akiknek nem szívesen ajánlanám.
Személyes vélemény:
A Lila Akác köz feleségei egytől egyig idilli életet élnek: gyermekeket nevelnek, főznek, takarítanak, vezetik a háztartást. Férjeikkel ápolják a házastársi kapcsolatot, barátnőikkel gyakran összejárnak. Mindez azonban csupán a látszat, a felszín alatt életeket romba döntő titkok rejtőznek - a cselekményt is az a végzetes nap indítja el, mikor Mary Alice Young váratlanul öngyilkosságot követ el, és senki sem érti miért. A ravatalozójának keretein belül ismerjük meg a négy hölgyet: Susant, Lynette-et, Bree-t és Gabrielle-t, ráadásul mesélőnkké is a halott nő válik, egy-két részt leszámítva. Rajtuk kívül megannyi fontos szereplő él még az utcában, akik folyton cserélődnek, eltűnnek egy időre majd váratlanul felbukkannak, ők négyen azonban mindig velünk maradnak.

Susan, Bree, Gaby, Lynette

Susan Mayer egyedül neveli gyermekét (bár inkább a lány neveli őt), a tökéletes kamaszt, Julie-t, aki az évek alatt gyönyörű nővé cseperedik. Susant férje megcsalta, ezért váltak el korábban. Ő a kétbalkezes a sorozatban: képtelen főzni, folyton szerencsétlenkedik, idétlen félreértésekbe keveredik, és bármit csinál, az rosszul sül el... épp ezért imádom annyira. Már az első epizódban megismerkedik Mike Delfinoval, az újonnan beköltözött szomszéddal, akit azonnal megkedvel, így igyekszik őt elvarázsolni a későbbiekben.

Lynette Scavo igazi babagyár, aki bár csak egyetlen gyereket szeretett volna, valahogy mégis négyet pottyantott ki. Férjével, Tommal igazán irigylésre méltó a kapcsolatuk: harmonikus házasságban élnek, mely bár milliószor torkollik vitába, ők mégis összetartanak, bármi is történik. Mindent megbeszélhetnek egymással, együtt hoznak döntéseket, bár kétségtelen, hogy Lynette hordja a nadrágot ebben a házasságban. Leleményes, mindig kifundál valamit, amivel túljárhat gyermekei, vagy akár férje eszén. Rendkívül erős személyiség, kissé irányításmániás, de alapvetően jó szándékú, valódi anyaoroszlán, aki bármit megtenne azért, hogy szülöttjeinek a legjobb legyen.

Bree Van De Kamp a mintapéldánya a kertvárosi feleségnek: főztjei fenségesek, a háza mindig csillog-villog, modora kifogástalan, gyermekei jól neveltek, férje szereti - de senki sem tudja jobban a férjénél és a gyermekeinél, hogy ez korántsem olyan fantasztikus. Azt kell mondjam, hogy talán Bree esik át a legnagyobb jellemfejlődésen a nyolc évad során (még akkor is, ha én egyelőre hat és féllel végeztem), ugyanis míg az elején képtelen elengedni magát, ez szépen lassan, megannyi tényezőnek hála megváltozik. Régimódi értékeket vall, tapintatos és udvarias, ambiciózus és céltudatos, egyszóval rendkívüli asszony, ám láthatjuk az epizódok során, hogy bár nem gyakran, de olykor-olykor ő is össze tud törni.

Gabrielle Solis gyönyörű ex-modell, aki csupán férje, Carlos munkája végett költözött a kertvárosba, ami a New York-i kifutók után komoly váltás számára. Elkényeztetett, kissé nyafka hölgyemény, aki nem viseli jól a magányt és az unalmat abban a hatalmas házban, éppen ezért talál szórakozást gimnazista kertésze társaságában. Mindentől eltekintve viszont imádnivaló, és érdekes figyelni, ahogy az értékrendjét és őt magát is teljes mértékig átformálják a megpróbáltatások.


Szeretnék még megemlíteni néhány szereplőt, kik bár nincsenek benne mind a 181 epizódban, nagyon is a szívemhez nőttek abban az akár kevés időben is, melyben szerves részét képezték a sorozatnak.
Az első ilyen Andrew Van De Kamp, Bree fia, akit kamaszként ismerünk meg először, anyjával való összetűzései és olykor végzetesen komoly vitái miatt pedig nem is kedveltem őt egészen addig, míg kötelességtudó felnőtt nem vált belőle, azóta viszont egyszerűen imádom.
Lee McDermott szintén ebbe a csoportba tartozik, aki valamikor a negyedik-ötödik évad tájékán költözik a Lila Akár közbe, élettársával Bobbal, és bár először elég nagy port kavarnak a modern művészet iránt táplált szenvedélyükkel, Lee-t már az első pillanattól fogva imádom. Ő testesíti meg a tipikus meleg srácot, ezt pedig olyan mókásan teszi, hogy lehetetlen nem szeretni.
Edie Britt az utca férfifalója, és szókimondósága, ebből adódó tapintatlansága ellenére (valamint az sem utolsó, hogy a szeme sem rebben, ha ki kell szúrnia egy barátnőjével) a végére nagyon is megkedveltem, ugyanis az általam olyannyira szeretett Susannek mindig megmondja az igazat, akarva-akaratlanul terelgeti őt a boldogság felé.
Rengeteg rejtély vár a nőkre: gyilkosságok, halálesetek, öngyilkossági kísérletek, rablások, válások, születő gyermekek, váltakozó állások, nyájas rosszakarók és bizarr új szomszédok. A négy - olykor öt - barátnő viszont mindig összetart, kisegítik egymást tanáccsal, néhanapján pénzzel, lelki támasszal.
A sorozat rettentő fordulatos, és míg néha csak mi vagyunk tisztában a dolgokkal, azért, mert Mary Alice megmutatja nekünk, gyakran a néző is ugyanúgy fejtegeti a rejtélyeket, mint a szereplők. Megszámlálhatatlanul sokszor kapkodtam már levegő után a meglepettségtől, nevettem visítva egy-egy humoros megszólalást követően, könnyeztem a meghatottságtól, esetleg potyogtak a könnyeim a szomorúságtól. A Született feleségek mindig tud meglepetést okozni, egy rég elfeledett karakter felbukkanásával, egy vérfagyasztó titok felfedésével, vagy egy imádott szereplő néhány epizódig tartó önmagából való kivetkőzésével. A feleségek oly sok problémával küszködnek, kezdve a gyerekneveléssel, át a munkahelyi stresszen, a szomszédok pletykálásán, olykor egészen az életveszélyig, hogy az ember lánya egészen elfeledkezik saját gondjairól, sokkal kisebbnek véli őket.

Nincs is annál jobb, mint anyukámmal bezárkózni és együtt nevetni Bree, Susan, Gaby és Lynette életén.

Tetszett az ajánló? Kedvet kaptál hozzá? Ismerted már a sorozatot? Ki a kedvenced? Hogyan telik a szüneted?
Legyen fantasztikus estétek,
Bia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése